Zásadní investice do IT řešení

Každá druhá firma chce zásadně investovat do IT řešení při vymáhání svých pohledávek

Technologický pokrok je jedním z hlavních témat v oblasti vymáhání pohledávek v příštích dvou letech. To ukazuje průzkum platební morálky uskutečněný pro společnost EOS v 17 zemích Evropy a 3 400 podnicích. Využití umělé inteligence v komunikaci s dlužníky plánuje do dvou let každá sedmá společnost. Podle obchodníků zlepšují platební morálku také digitální způsoby plateb, zákazníkům je ale nabízí méně než třetina z nich.

Udržet krok s technologickými novinkami ve vymáhání pohledávek považuje za nutné polovina evropských firem. Třetina majitelů předpokládá, že jejich podniky budou muset více investovat do IT řešení. Česká republika přitom patří v plánovaných investicích ke špičkám. 45 % českých společností chce v následujících dvou letech zásadně investovat do nových technologií ve vymáhání. České podniky v investicích předbíhají jen ty německé (51 %).

Podle výzkumu chystá 14 % firem zapojení umělé inteligence ve vymáhání nezaplacených faktur (v ČR 13 %). „Budoucnost v komunikaci s dlužníky vidíme právě ve využití umělé inteligence. V Německu umělou inteligenci již úspěšně využívají a výsledky jsou impozantní. Výsledky jednoho z obchodních partnerů hovoří za vše – nárůst úspěšnosti vymáhání o 24 % při současném poklesu nákladů o 90 %. Komunikace prostřednictvím umělé inteligence automatizuje seznam inkasních kroků a proces nastavuje pro každého dlužníka zvlášť. V Česku plánujeme prvky umělé inteligence zapojit letos,“ říká Vladimír Vachel, jednatel inkasní agentury EOS KSI. Rozdíly v zapojení umělé inteligence Evropě jsou přitom značné. Mezi digitální lídry patří jednoznačně Německo (25 %).

Digitální způsoby plateb zlepšují platební morálku

S platební morálkou souvisí i to, jaké možnosti platby zákazníci mají. „Věříme, že přizpůsobení se novým platebním metodám usnadní komunikaci, sníží chybovost transakcí a celkově zrychlí platby za zboží a služby,“ hodnotí Vachel. Zavádění nejrůznějších typů online plateb, jako jsou elektronické peněženky, online převody, mobilní platby či kryptoměny, je ale podle průzkumu v Evropě pomalé. Digitální platby nabízí 29 % firem (v ČR 26 %). Mnoho manažerů se přitom domnívá, že s jejich příchodem se počet zpožděných či nezaplacených pohledávek sníží. 
 

O průzkumu: 
Skupina EOS realizovala průzkum platební morálky ve spolupráci s Kantar TNS na jaře roku 2018. Dotázala se v segmentu B2B a B2C ve 3 400 firmách ze 17 evropských zemí (Německa, Velké Británie, Francie, Belgie, Švýcarska, Ruska, Polska, Španělska, Dánska, Rumunska, Řecka, Bulharska, Chorvatska, Slovinska, Maďarska, České republiky a Slovenska). V každé zemi bylo 200 firem dotazováno na všechny aspekty spojené s platebními transakcemi a obecně na ekonomické trendy v dané zemi.  


EOS KSI Česká republika, s.r.o., je součástí nadnárodní sítě více než 60 společností působících ve 26 zemích, které se specializují na finanční služby a všechny aspekty vymáhání pohledávek. Skupina EOS byla založena v roce 1974. EOS je spolehlivý partner, známý nejvyšší úrovní služeb. Své finance společnosti do péče svěřují významné banky, pojišťovny, leasingové společnosti a poskytovatelé spotřebitelských úvěrů, ale také společnosti z oblasti telekomunikací, velkoobchodu a maloobchodu. Centrála skupiny se nachází v Hamburku (Německo). Kromě Německa je skupina EOS přímo zastoupena v Belgii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Černé Hoře, České republice, Dánsku, Francii, Chorvatsku, Irsku, Kanadě, Maďarsku, Makedonii, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Rusku, Řecku, Slovensku, Slovinsku, Spojených státech, Srbsku, Španělsku, Švýcarsku, a ve Velké Británii. A nepřímo pak v dalších 180 zemích světa.

 

Vytisknout