Každá pátá faktura není v Česku zaplacená včas

Počet neplatičů v Evropě se snížil

Platební morálka v Evropě se od roku 2014 zlepšuje. Počet pozdě uhrazených nebo nezaplacených faktur se snížil z 23 % na 21 %. Nejvýrazněji vnímají zlepšení firmy ve Východní Evropě, přičemž zákazníci z České republiky (20 % neplatí včas) se letos společně s Poláky (21 % neplatí včas) řadí k těm rychlejším. V západní Evropě v poctivosti dominuje Dánsko (15 %). Průměrné zpoždění plateb je letos 20 dní po splatnosti. To a mnohem více přináší další ročník mezinárodního průzkumu platební morálky pro inkasní agenturu EOS KSI.

Nejméně zodpovědní zákazníci jsou na západ od nás ve Velké Británii (25 %), na východ od nás na Slovensku (27 %), v Rumunsku (26 %) a v Řecku (26 %). Nejlepší platební disciplínu vykazují letos zákazníci v Dánsku (15 %) a Rusku (5 %*). „Vliv na platební morálku mají také termíny pro splatnost faktur – čím delší dáte zákazníkovi prostor k prodlevám, tím větší je pravděpodobnost nezaplacení například z důvodu zapomenutí. Evropské firmy letos přistoupily ke snížení splatnosti na 34 dní, nejvýrazněji pak v sektoru B2C na 23 dní. České společnosti naopak splatnosti prodloužily, což se jim z dlouhodobého hlediska může vymstít,“ dodává Vachel.

* Data získaná v Rusku byla značně ovlivněna legislativními změnami a proběhlou ekonomickou recesí, pro srovnání je nevyužíváme. 

Zákazníci platí tři týdny po splatnosti

Firmy vidí budoucnost optimisticky

Evropské společnosti jsou letos pozitivnější než loni. „Dobrá nálada zavládla především ve východní Evropě, kde zlepšení platební morálky čeká až 27 % firem, v Česku 25 %. Výzkum mezi evropskými podnikateli tedy nesignalizuje ekonomické problémy v blízké době,“ uzavírá Vachel. Průměrně zlepšení očekává každá čtvrtá firma v Evropě. Výjimkou je Německo, kde je pětina firem ohledně budoucího vývoje platební morálky skeptická.

 

O průzkumu: 

Skupina EOS realizovala průzkum platební morálky ve spolupráci s Kantar TNS na jaře roku 2018. Dotázala se v segmentu B2B a B2C ve 3 400 firmách ze 17 evropských zemí (Německa, Velké Británie, Francie, Belgie, Švýcarska, Ruska, Polska, Španělska, Dánska, Rumunska, Řecka, Bulharska, Chorvatska, Slovinska, Maďarska, České republiky a Slovenska). V každé zemi bylo 200 firem dotazováno na všechny aspekty spojené s platebními transakcemi a obecně na ekonomické trendy v dané zemi.  

EOS KSI Česká republika, s.r.o., je součástí nadnárodní sítě více než 60 společností působících ve 26 zemích, které se specializují na finanční služby a všechny aspekty vymáhání pohledávek. Skupina EOS byla založena v roce 1974. EOS je spolehlivý partner, známý nejvyšší úrovní služeb. Své finance společnosti do péče svěřují významné banky, pojišťovny, leasingové společnosti a poskytovatelé spotřebitelských úvěrů, ale také společnosti z oblasti telekomunikací, velkoobchodu a maloobchodu. Centrála skupiny se nachází v Hamburku (Německo). Kromě Německa je skupina EOS přímo zastoupena v Belgii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Černé Hoře, České republice, Dánsku, Francii, Chorvatsku, Irsku, Kanadě, Maďarsku, Makedonii, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Rusku, Řecku, Slovensku, Slovinsku, Spojených státech, Srbsku, Španělsku, Švýcarsku, a ve Velké Británii. A nepřímo pak v dalších 180 zemích světa.

Vytisknout