Firmy zpřísňují své platební podmínky

Pětina účtů za zboží a služby je v letošním roce zaplacena se zpožděním. Přestože se počet poctivě platících zákazníků v Evropě i Česku nepatrně zvýšil, prodloužila se doba, po kterou společnosti čekají na uhrazení nezaplacených účtů. Evropské firmy čekají průměrně 21 dní na vyrovnání závazků, tedy o dva dny déle než v předchozím roce. Podle mezinárodního průzkumu platební morálky pro EOS Group očekává v dalších dvou letech řada evropských společností zhoršení platební morálky zákazníků. Majitelé se proto brání zaváděním přísnějších opatření.

Počet evropských neplatičů se snížil zejména v západní Evropě. Ve východní Evropě zůstává přibližně stejný. Nejhůře je na tom Slovensko s 24 % pozdě uhrazených plateb, na opačné straně východní Evropy stojí Česko s Chorvatskem s 19 %. Nejlepší disciplínu z celé Evropy mají zákazníci v Německu (14 %). „Vývoj platební morálky je odrazem dosavadního pozitivního ekonomického vývoje v Evropě. Očekávané zpomalení ekonomiky v následujících letech však motivuje věřitele ke zpřísňování svých nastavení směrem ke klientům,“ podotýká Vladimír Vachel, jednatel inkasní agentury EOS KSI. 

O průzkumu:  

Skupina EOS realizovala průzkum platební morálky ve spolupráci s Kantar TNS na jaře roku 2019. Dotázala se v segmentu B2B a B2C ve 3 400 firmách ze 17 evropských zemí (Německa, Velké Británie, Francie, Belgie, Švýcarska, Ruska, Polska, Španělska, Dánska, Rumunska, Řecka, Bulharska, Chorvatska, Slovinska, Maďarska, České republiky a Slovenska). V každé zemi bylo 200 firem dotazováno na všechny aspekty spojené s platebními transakcemi a obecně na ekonomické trendy v dané zemi.  

Vytisknout