Polovina dlužníků v Čechách nemá z čeho dluhy splácet

Šestina plateb za nakoupené zboží či služby nedorazila letos k obchodníkům včas nebo vůbec. Z aktuálních výsledků celoevropského průzkumu platební morálky pro společnost EOS KSI navíc vyplývá, že více než dvě třetiny českých dlužníků neměly v době pořízení na danou věc peníze. Polovina je v platební neschopnosti nebo neplatí úmyslně.

K zadluženosti české spotřebitele nejčastěji vede krátkodobý nedostatek peněz (69 %). „Stále je mezi námi dost těch, kteří se cítí být po ekonomické stránce neohroženi, žijí přítomností a nemají potřebu vytvořit si rezervu. A to přesně do té doby, dokud nepřijde první větší rána a zásah do jejich rozpočtu. Tento typ dlužníků ale většinou dluh dříve či později uhradí,“ popisuje své zkušenosti Vladimír Vachel, jednatel inkasní společnosti EOS KSI. Opožděné platby chodí v Čechách v průměru 16 dní po splatnosti, tedy 40. den.

Polovina neplatičů (52 %) se potýká se složitou finanční situací. „Tito lidé mívají více pohledávek, ale své příjmy využívají nezřídka na jiné věci, než je vypořádání dluhů. Ověření solventnosti spotřebitele je tak v dnešní době pro každého obchodníka nezbytná prevence, stejně tak jako průběžná kontrola splácení,“ dodává Vachel.   

Češi na třetím místě v úmyslném neplacení

Chování dlužníků se v různých zemích liší. V západní Evropě se kromě krátkodobého výpadku peněz na platby často i zapomíná (53 %). Nejvíce takových případů hlásí Velká Británie (61 %) a Francie (60 %). Ve východní Evropě je naopak více případů, kdy lidé neplatí úmyslně (37 %). Česká republika je v tomto nechvalném řebříčku dokonce na třetím místě (42 %).

O průzkumu: 

Skupina EOS realizovala průzkum platební morálky ve spolupráci s Kantar TNS na jaře roku 2018. Dotázala se v segmentu B2B a B2C ve 3 400 firmách ze 17 evropských zemí (Německa, Velké Británie, Francie, Belgie, Švýcarska, Ruska, Polska, Španělska, Dánska, Rumunska, Řecka, Bulharska, Chorvatska, Slovinska, Maďarska, České republiky a Slovenska). V každé zemi bylo 200 firem dotazováno na všechny aspekty spojené s platebními transakcemi a obecně na ekonomické trendy v dané zemi.  

EOS KSI Česká republika, s.r.o., je součástí nadnárodní sítě více než 60 společností působících ve 26 zemích, které se specializují na finanční služby a všechny aspekty vymáhání pohledávek. Skupina EOS byla založena v roce 1974. EOS je spolehlivý partner, známý nejvyšší úrovní služeb. Své finance společnosti do péče svěřují významné banky, pojišťovny, leasingové společnosti a poskytovatelé spotřebitelských úvěrů, ale také společnosti z oblasti telekomunikací, velkoobchodu a maloobchodu. Centrála skupiny se nachází v Hamburku (Německo). Kromě Německa je skupina EOS přímo zastoupena v Belgii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Černé Hoře, České republice, Dánsku, Francii, Chorvatsku, Irsku, Kanadě, Maďarsku, Makedonii, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Rusku, Řecku, Slovensku, Slovinsku, Spojených státech, Srbsku, Španělsku, Švýcarsku, a ve Velké Británii. A nepřímo pak v dalších 180 zemích světa.

Vytisknout