Kybernetická bezpečnost: Aktuální téma evropských firem.

V oblasti bezpečnosti úajů zůstává ještě spousta práce. Podle studie EOS vnímá téměř polovina dotazovaných firem ochranu osobních údajů a kybernetickou bezpečnost jako aktuální téma. Aktivních je v této oblasti ale pouhých 28 procent firem.

  • Navzdory zákonnému ustanovení se ochranou osobních údajů zabývá pouze 60 procent evropských firem.
  • V oblasti kybernetické bezpečnosti je aktivních pouze 28 procent firem.
  • Liknavý přístup může vést k vysokým finančním ztrátám a poškození dobré pověsti.

Nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) v Evropě platí už více než rok. Rozruch a akčnost citelně polevily. Možná až moc. Jak vyplývá ze studie EOS „European Payment Practices“ 2019, pouze 52 procent evropských firem vnímá ochranu osobních údajů jako aktuální téma pro následující dva roky. A pouze 60 procent z nich na téma již zareagovalo. 

Ochrana osobních údajů a kybernetická bezpečnost: studie EOS ukazuje, že v oblasti kybernetické obrany mnohé firmy zatím nic nedělají

Podobný směr zaznamenává i studie trendů v IT poradenské společnosti Capgemini: Podle této studie kompletně realizuje nařízení GDPR pouze 53 procent společností v Německu, Rakousku a ve Švýcarsku. O něco více než čtvrtina zatím v této oblasti pracuje, každý desátý podnik zatím vězí ve fázi plánování.

Miliardové ztráty v důsledku kybernetické kriminality.

Kdo se ale nestará o ochranu údajů svých zákazníků a svých vlastních, jedná nedbale a vystavuje se vysokému riziku kybernetické kriminality. I z finančního hlediska: poradenská společnost Accenture odhaduje, že následkem kybernetických útoků utrpí v následujících pěti letech firmy ztrátu 5,2 bilionů dolarů.
Stavíme zdi, abychom se chránili proti útočníkům, a útočníci vyvíjejí stále nové techniky, jak je překonat.
Gunnar Woitack, Chief Information Security Officer

Riziko ztráty údajů je evropským firmám známé. Podle studie EOS zařadí 49 procent z nich kybernetickou bezpečnost mezi aktuální témata budoucích let. Ale pouze 28 procent je v oblasti kybernetické bezpečnosti již aktivních. To je možné označit za nedbalost. Podle Evropské komise byla už v roce 2016 každá osmá firma vystavena kybernetickému útoku, denně došlo ke 4000 útokům prostřednictvím vyděračských trojských koní.

Kdo chce s hrozbami držet krok, musí neustále vyvíjet informační infrastrukturu, říká Gunnar Woitack, Chief Information Security Officer u společnosti EOS: „Stavíme zdi, abychom se chránili proti útočníkům, a útočníci vyvíjejí stále nové techniky, jak je překonat.” Woitack nechává systémy společnosti EOS pravidelně podrobovat tak zvaným průnikovým testům. Pověření hackeři se přitom pokouší o proniknutí virtuální zdí EOS a najít její slabá místa. „Rizika bereme velmi vážně a samozřejmě investujeme do bezpečnosti hodně peněz,” říká Woitack.

Při úniku údajů hrozí ztráta důvěry.

Jedná se o dobře investované peníze, protože při krádeži nehrozí jen materiální škody. Firmy, jako je mezinárodní finanční koncern EOS s hlavní orientací na inkaso, pracují s vysoce citlivými informacemi zákazníků. Co se stane, když se takové údaje dostanou na veřejnost, ukázal např. případ americké společnosti Equifax, která se stala v roce 2017 obětí největšího úniku údajů v dějinách.

Ochrana osobních údajů a kybernetická bezpečnost u EOS: Gunnar Woitack, Chief Information Security Officer, stojí v serverovně
To je výstraha především pro tradiční společnosti. Podle poznatků německého sdružení Bitkom mají tyto firmy v oblasti bezpečnosti IT oproti start-upům mnohé co dohánět. Finanční škody se dají kompenzovat. Ale narušenou důvěru je možné jen stěží obnovit.

Více informací? Neváhejte nás kontaktovat!

Mobilní telefonMobilní telefon

Press contact

Telefon: +49 40 2850-1222

presse@eos-solutions.com

Photo credits: Caiaimage / Getty Images, Achim Multhaupt